30/45-50-345     |     Coaching, tréning, mentálhigiéné a változásért, kibontakozásért.
Életvitel
Önismeret – miért éri meg?
2016-02-10
0

Röviden: ez az alapja annak, hogy olyan életed legyen, amit szeretsz, amiben otthon, elégedetten érzed magad.

Az önismeret azt jelenti, hogy megértjük azt az élethelyzetet, amiben éppen vagyunk; egyrészt látjuk a veszteségeinket, a kudarcainkat, a korlátainkat, másrészt felismerjük az erőnket és lehetőségeinket is, megtaláljuk a változtatáshoz szükséges utat és meghozzuk a hozzá tartozó döntéseket. Keressük a mélyebb összefüggéseket magunkban, mert szeretnénk a saját kezünkbe venni életünk irányítását és vállalni azért a felelősséget.

Saját életed kulcsa és mozgatórugója Te vagy. Ha tudod, ki vagy és mi mozgat belülről, akkor tudod kézbe venni sorsodat, tenni magadért, céljaidért, boldogságodért.

Az önismeret saját belső világunk feltérképezésével, megismerésével foglalkozik, amely segítségével saját reakcióinkat, félelmeinket, vágyainkat, hajtóerőinket és azok eredetét ismerhetjük meg, hogy ezeket később tudatosan élhessük, vagy ha úgy döntünk, változtathassuk meg. Lassú, munkás, fájdalmas és igen mély út, amelyhez bátorság kell, ám aki ezt vállalja, képes lesz megtisztítani magát a saját félelmeitől és az őt körülvevő külső korlátoktól is, hogy kiegyensúlyozott, magabiztos, önmagát elfogadó és önmagával békében élő emberré válhasson.

Problémáinkkal felkereshetünk bárkit, hogy segítségét kérjük, de tenni senki sem fog helyettünk: nekünk kell felismernünk és elhatároznunk, hogy javítani, dolgozni szeretnénk magunkon, és ezáltal egyúttal a fejlődést is választjuk. A tettekhez pedig elhatározás, erőink összpontosítása és belső hit szükséges, hogy bármi is történik utunkon, azt töretlenül tudjuk végigjárni.

Bagdy Emőke – az önismeretről (idézet):

Az igazi kérdés az önismeret szempontjából nem az, hogy milyen vagy, hanem hogy miként váltál ilyenné. Milyen út bontakoztatta ki benned azokat a jellemzőket, amelyeket ma tulajdonságként lát a világ? Vajon ez az út, amely lehetővé tette, hogy ilyenné válj, milyen fejlődési lehetőségeket nyit meg számodra a továbbiakban. Hiszen ma már jól tudjuk, hogy szakadatlan fejlődésben vagyunk a bölcsőtől a sírig, és minden életszakasznak megvan a maga sajátos feladata. Az önismeret az a folyamat, amelynek során megvizsgáljuk és megértjük, hogyan váltunk olyanná, amilyenek most vagyunk.

Mindnyájatoknak azt kívánom, hogy örökös kíváncsisággal tekintsetek magatokra, mindig akarjátok megfejteni, hogyan is váltatok ilyenné, mik az erősségeitek és a gyengéitek, melyek a saját megküzdési módjaitok, milyen elhárító, feszültségcsökkentő belső mechanizmusokat használtok szívesen, és mit tesztek, amivel esetleg árthattok magatoknak, vagy a kapcsolataitoknak. Ha mindezt tudatosítjátok, akkor máris sokat tettetek magatokért, mert az önfejlesztés is csak a reális önismeret talaján képzelhető el. Ha tudod, mit tehetsz azért, hogy egészségben, jó közérzetben és harmonikus kapcsolatokban élj, az már a te személyes felelősséged, hogy teszed, vagy nem teszed. (Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz)