30/45-50-345     |     Coaching, tréning, mentálhigiéné a változásért, kibontakozásért.

Segítő beszélgetés

 

Amikor leginkább egy figyelmes és elfogadó hallgatóra vágysz, akivel megoszthatod gondolataidat, érzéseidet, kérdéseidet.

Aki nem ítélkezik, nem minősít, nem tanácsol, hanem Veled van. Ott, ahol épp tartasz.

A figyelem gyógyít – testet és lelket is. Akár magadnak adod, akár mástól kapod. Emiatt a segítő beszélgetés többszörösen hat, mert kapod is és egyben adod is önmagadnak.

Ez a magadra fordított “én-idő” kikapcsol, feltölt és sokszorosan megtérül: kitisztul magadban a helyzet, rá tudsz látni távolabbról és más összefüggésekben, találkozol elnyomott érzéseiddel, felismerések születnek, megpihen a lélek és ezáltal a test, új (élet)erőre lelsz.

Mentálhigiénés – Segítő beszélgetés:

segít kapcsolódni gondolataidhoz, érzéseidhez, végső soron: önmagadhoz. A lelki működést, belső folyamatokat teszi láthatóvá, kézzel foghatóvá. Azáltal, hogy megmutatkozik, válik könnyebbé, közelebbivé, ismerőssé.

Ebben az elfogadásban, szeretettel és bizalommal teli biztonságos légkörben megtapasztalhatod, hogy milyen önmagad lenni, álarcok, szerepek nélkül.

Felszabadító érzés megélni azt, hogy valaki elfogad minket úgy, ahogy vagyunk – szégyen, félelem érzése nélkül. Ahol nincs olyan, hogy rossz és nem kell teljesíteni, csak lenni. Ilyen közegben lehet igazán változni! Nagy ajándék, ha valakinek ilyen feltétel nélküli kapcsolata van.

Holisztikus szemlélet – az embert mint test, szellem, lélek és spirituális lénynek kezeli. Egységként lát mindannyiunkat.

Carl Rogers a humanisztikus pszichológia alapító atyja, ennek a non-direktív szemlélet megalapozója.

Rogersi beszélgetéssel haladunk együtt, abban az ütemben és mélységben, ahogy Neked jó. Felfedező utad rajtad múlik.

A mentálhigiéné jelentése: lelki egészségvédelem (bővebben olvashatsz ebben a bejegyzésemben).

A mentálhigiénés segítő beszélgetés elfogadó, szeretetteljes közegében lehetőséget kapsz arra, hogy szembenézzél nehézségeiddel, konfliktusaiddal, elakadásaiddal és mozgósíthasd belső erőforrásaidat. Ehhez néha tükröt tartok, ill. empátiával segítelek, hogy jobban megértsd érzéseidet, elfogadd önmagadat és a változás útjára léphess.

Mi különbözteti meg a coachingtól?

Más a dinamikája, mivel nem cél- és cselekvésorientált. Nem akar kifejezetten valamilyen megoldást elérni, elmozdulni, hanem leginkább csak ott lenni az ügyféllel és segíteni megélni neki a pillanatot, megérteni a történéseket, megélni az érzéseket – megengedni mindazt, ami van. Az érzések nem jók vagy rosszak. Jönnek, vannak és mutatnak valamit. A kérdés csak az, hogy mit kezdünk velük: tartogatjuk és cipeljük/növesztjük tovább, vagy ránézünk és letesszük?

Mentálhigiénés szakemberként segíteni tudok:

  • konfliktushelyzetek, krízisek esetén
  • elbizonytalanodás és útkeresés idején
  • munkahelyi, párkapcsolati és családi problémák kezelésében
  • önbizalom és önbecsülés megerősítésében
  • kudarcélmények, veszteségek, gyász feldolgozásában
  • tudatosabb és kompetensebb élet kialakításában
  • megelégedettség, elfogadás, megbékélés növelésében
  • egy felszabadultabb, boldogabb élet kialakításában.

Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan.

Pilinszky János: Átváltozás

Visszajelzéseket, véleményeket munkámra a Tevékenységeim c. oldalon olvashatsz.